Zwycięzcy pierogowych konkursów

Oto oni :)

Quiz pt. Czy znasz tradycyjne potrawy?

I. miejsce ex aequo zajęli: Jakub Dudek, Patryk Jóźwiak i Emilia Stabryła
wyróżniono Madzię Dżoń

Konkurs pt. Mistrz kuchni polskiej

I. miejsce – Gabriela Sobaś kl. I G
II. miejsce – Emilia Oleniacz, I b G
III. miejsce – Aleksandra Pilszak

Konkurs główny – na pierogową rymowankę

Przyznano dwa pierwsze miejsca i trzy wyróżnienia.

Przeczytajcie, jak się Waszym kolegom rymowało na temat pierogów. Jak dla mnie tu i tam błysnęła iskierka talentu… WIELKIE GRATULACJE dla zwycięzców i dla wszystkich uczestników.

I. miejsce: Gabriela Sobaś, kl. I G.
Pierogowa gospodyni

Nie wiem, czy wiecie,
Ale nie ma takiej osoby na świecie
Jak moja babcia, która w fartuszek ubrana
Siedzi w kuchni od rana
I lepi pierogi uradowana:
Ruskie, z kapustą,
Razowe i owocowe,
Wszystkie smaczne i kolorowe.
Jeżeli na słodko,
To z owocami:
Zawsze najlepsze są z truskawkami.
Nie sposób spisać!
Wszystkie domowe specjały…
Ale jak widzicie
U niej wybór niemały.
Masełko zarumienione –
I szybko pierogi zjedzone!
A buzie i brzuchy wnuków… zadowolone!

I. miejsce: Monika Trześniowska, I b G
Dzień pierogożercy

Gdy biegnę ze szkoły
z łepetyną pustą,
zawsze mi się marzą
pierogi z kapustą!

Wbiegam do domu
tanecznym krokiem,
a tam pierogi…
na obiad z sokiem.

Z kartoflami i z grzybami
z makiem, z serem, z powidłami –
wszystkie na raz chcę spróbować
i nie będę nic żałować!

Więc się nie przejmuję
moją talią tłustą,
znów dziś zjem…
pierogi z kapustą!

Wyróżnienie dla Emilii Stabryły z kl. IV „a”
Pierogi

Gdy stoję u kuchni progów,
już czuję zapach pierogów.
Kuszą, kręcą mnie od rana,
a jest ich cała gama: ruskie,
z kapustą i z pysznym farszem –
już idą do mnie marszem…

 

Wyróżnienie dla Martyny Puszkar i jej mamy Joasi (praca wspólna)
Pierogi od babci

Kiedy babcia w kuchni krząta się od rana,
czasami jeszcze nawet w piżamę ubrana,
obiera ziemniaki, kapustę kroi,
cebulę szatkuje, dwoi się i troi.
Gotuje, wyciska, przysmaża, przyprawia,
a ja wtedy myślę: – Co babcia wyprawia?!
Lecz kiedy później stolnicę przynosi
i o przesianie mąki z uśmiechem mnie prosi,
to ja już wiem, że będą PIEROGI,
bo ja je uwielbiam, więc babcia je robi.
Ona ciasto zarabia, ja wałek przynoszę
i robimy pierogi – moje płaskie trochę.
Babcia, nic nie mówiąc, pieroga poprawia
i chwali mnie za to, że się ciągle wprawiam.
Gdy później wszystkie je ugotujemy,
Wołamy rodzinkę i ze smakiem jemy.

………………………..
Pierogi z owocami, śmietanką z cukrem polane
uwielbiam jeść u babci, bo są dobre niesłychanie.
Borówki, truskawki, śliwki i jeżyny
moja babcia zawija w ciasto jak w pierzynę.
Później je gotuje, na talerz układa,
śmietanką polewa, a wnuczka je zjada.

…………………………
Pierogi od babci smakują najlepiej,
Bo robi je dla mnie zawsze z uśmiechem.

 

Wyróżnienie dla Julka Haudka i Kuby Przystasza (praca wspólna), kl. III G
Reduta pieroga

Nam pierogów lepić nie kazano
i spojrzałem na stolik – 200 pierogów leżało.
Kobiet lepiących ciągną się szeregi
prosto, długo, daleko jako pomieszczenia brzegi.
I widziałem tę panią: przyszła, palcem skinęła
i jak ptak 50 gospodyń do kuchni zwinęła.
Wylewa się z garnka gotowana woda
gotowa, by wchłonąć w siebie całego pieroga…

Na uwagę zasługiwały również rymowanki Weroniki Prugar (VI b), Wiktorii Oleniacz (IV a) i Sabiny Dżoń (IV a).

Wszystkim uczestnikom tego trudnego konkursu bardzo dziękujemy!